Semena Chie sodijo v sam vrh super živil, saj vsebujejo ogromno omega 3 in omega 6 maščob, beljakovin, topnih vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov ( fosfor, kalcij, magnezij, železo, mangan, niacin). Poleg visoko hranilnih vrednosti, semena ne vsebujejo glutena in imajo manj neto ogljikovih hidratov v primerjavi z ostalimi žitaricami in semeni in jih za boljšo strukturo in povečanje hranilnih vrednosti pri pripravi kruha lahko dodajate v testo, kot vezivo. Za pripravo jih namočimo v rastlinsko mleko za približno pol ure, jaz osebno pa jih še raje namočim v gostejši smoothie, da dobim boljšo teksturo. Danes bom z vami delila chia puding, s sezonskim sadjem, ki si ga trenutno najraje pripravim za zajtrk in ko ga pojem, se izvrstno počutim;
RECEPT ZA CHIA PUDING:
- 1 skodelica mleka iz indijskih oreščkov ( mleko pripravite tako da v blenderju zmešate: 1/4 skodelice indijskih oreščkov, 1 skodelico vode, 2 čajni žlički sladila ksilitol, ščep vanilije v prahu, ščep himalajske soli, tri kapljice limone, 1/2 čajne žličke lucume v prahu)
- 2+1/2 jušne žlice chia semen
- 1 zrela in na koščke narezana breskev
- 1/2 banane (narezane na kolobarje)
- 1/2 skodelice svežih ameriških borovnic
- 1 žlica kakavovih zrn
- 1 žlica cvetnega prahu (po želji)
- 1 jušna žlica akacijevega medu
- par kapljic vanilijeve esence ali vanilije v prahu
Priprava; najprej pripravite mleko iz indijskih oreščkov. Nato mleko vlijte v skodelico za muesli in dodajte chia semena, ter dobro premešajte. Chia semena pustite da se namočijo za približno 15 minut (meni osebno je všeč da niso preveč gosta in želatinasta ampak bolj sočna, lahko pa po želji pustite dlje časa, da se puding še bolj zgosti). Med namakanjem puding še nekajkrat dobro premešajte, da se ne naredijo grudice. Medtem pa nasekljajte breskev, banano in v drugi skledi zmešajte breskev banano in borovnice, ter čez prelijte eno zajetno žlico medu ter par kapljic vanilijeve esence ali vanilije v prahu (lahko tudi drugo sladilo, če vam med ni najljubši). Pustite da se narezano sadje marinira 15-20 minut. Ko chia semena zaželirajo, oziroma je puding dovolj gost, ga dekorirajte z mariniranim sadjem, kakavovimi zrni in po želji s cvetnim prahom. Dober tek!
No Comments