Recepti Sokovi

Oda Sveže Stisnjenim Sokovom

14/06/2011


O sočenju in pitju čistih, hladno stiskanih sokov beremo in slišimo ogromno.. Mene osebno vsi članki, knjige različnih avtorjev in fotke sveže pripravljenih sokov znova in znova navdihujejo, zapeljejo do svojega juicerja, da si pripravim zares okusen bazični sok, ki v pičli sekundi spremeni moje počutje.  Norman Walker – pionir  hladnega stiskanja sadnih in zelenjavnih sokov, v svoji knjigi,  Sveži zelenjavni in sadni sokovi, ki jo je napisal leta 1936 pravi, da je človek, ki danes ne pozna prehranske  in zdravilne vrednosti pitja svežih in sadnih sokov strašansko neveden.  Leta 1936?  🙂

Obstaja ogromno razlogov, zakaj je dobro sočiti sokove oziroma pripravljati sadne ali zelenjavne sokove. Ne rečem, da je potrebno vse sadje, zelenjavo ali zelenje sočiti, ker tudi in predvsem z žvečenjem spodbujamo nastanek prebavnih encimov, vendar je zelo dobro sadne in zelenjavne sokove vključiti v svojo dieto, predvsem zaradi tega, ker pomagajo presnoviti hrano in  vitamini in minerali se zelo hitro absorbirajo v krvi.

Da bi dosegli optimalno raven vitaminov in mineralov, bi morali pojesti dva kilograma sadja, kar se sliši ogromno, vendar s sokovi lahko to dosežete zelo hitro in na zelo okusen način. S sočenjem se odstranijo tudi nepresnovljiva vlakna, ki otežujejo absorbcijo, naprimer, če pojeste surovi korenček boste asimilirali samo 10% beta-karotena, s sočenjem ( ko se odstranijo vlaknine) pa se asimilacija beta-karotena poveča na 100%.  Vlaknine so sicer zelo koristne, saj spodbujajo delovanje našega črevesja, vendar nimajo nobene prehranske vrednosti in tako preostalo pulpo lahko uporabimo za krekerje ali piškotke. Če že govorimo o absorbciji hranil, trda hrana zahteva kar nekaj urno prebavo, sokovi pa se asimilirajo v petnajstih minutah po zaužitju in hkrati ne obremenjujemo prebavnega trakta. Ker so v tekoči obliki, telo ne porablja lastnih encimov za prebavo in jih lahko uporabi za obnovo, izgradnjo in rast novih celic ali za zdravljenje bolezni, celjenje ran, ipd,.. Sokovi torej delujejo zelo čistilno na naše telo in našo kri. Za pripravo sokov  pa je potrebno imeti kakovostni sokovnik, ki poleg tega da pripravi kvalitetni juice, ne terja preveč dragocenega časa za čiščenje. V moji spletni trgovini imamo sedaj  na voljo dva vrhunska sokovnika, ki hladno stiskata ( ne priporočam nakupa centrifugalnih sokovnikv, saj ti segrevajo in povzročijo hitro oksidacijo),  najnovejši sokovnik Oscar Neo ima  celo možnost reguliranja pritiska, tako da dejansko iztisnete maksimalno količino soka in posledično encimov, vitaminov in mineralov.

Sočimo lahko sadne sokove, zelenjavne sokove in sadno zelenjavne sokove, katerim dodajamo zelenje. Dodajanje zelenja sokovom je izjemnega pomena, saj zelenje vsebuje veliko klorofila. Klorofil je naravna kemična snov, fitokemikalija, oziroma naravno rastlinsko barvilo, ki ustvarja zeleno barvo in opravlja izjemne funkcije:  ta proteinska spojina deluje kot naš notranji zdravilec, čisti naše telo, stimulira naše celice, izgrajuje nove rdeče krvničke,  molekula klorofila je izjemno podobna hemoglobinu v krvi, to je snov, ki prenaša kisik v našem telesu in različni poskusi so pokazali, da lahko naše telo pretvori klorofil v hemoglobin, s čimer obogati našo kri. Bolj kot je temno zeleno listje, več klorofila vsebuje ( bolj grenko je)!  Izkazalo se je da klorofil preprečuje in zdravi veliko vrst raka, in vseh vrst bolezni. Klorofil razstruplja in čisti, lajša težave krvnega sladkorja, zmanjšuje ali odpravlja telesni vonj, blaži želodčne razjede, ubija bakterije iz rane in pospešuje celjenje, zmanjšuje vnetne bolečine, alkalizira kri, pomaga čistiti jetra, čisti zobe in dlesni, ipd,.. S pomočjo sokov je vnos klorofila, vitaminov in mineralov res velik užitek. Pitje sokov vpliva tudi na vzpostavljanje pravilnega  kislinsko-bazičnega ravnovesja.

Da boste lahko uživali v zelenih sokovih, je potrebno začeti z okusnimi sokovi.  Za večino ljudi so to sadni sokovi. Najbolj bazično sadje, ki  močno alkalizira našo kri sta lubenica in melona, upoštevati je potrebno le, da ju uživate najmanj pol ure pred obrokom in nikoli takoj po obroku. Potem pa sledijo; ananas, agrumi ( limone, limete), grozdje, hruške, mandarine, mango, papaja, marelice, jagode,jabolka.. Pri zelenjavnih sokovih zelo bazično delujejo; korenje, rdeča pesa, kumare, brokoli, šparglji  potem pa dodajate peteršilj ( je odličen za čiščenje ledvic), vodno krešo, špinačo, blitvo, brokoli, listnati ohrovt, koprive, regrat,  različne vrste solate ( rukola, endivija, berivka), vse vrste zelišč ( meta, rožmarin, koriander, bazilika, ). Med tem ko prejmete veliko klorofila v zelenolistnati zelenjavi, pa velja spomniti tudi to, da so eni izmed najbolj bogatih virov klorofila tudi v alfa alfa, ječmenovi travi, kloreli, spirulini, pšenični travi. Nekatere izmed njih lahko vzgojite doma ( npr pšenično travo) in jo sočite, sicer pa je na voljo tudi v prahu. Prav tako ko si boste pripravljali sokove, je pomembno da rotirate med različnimi vrstami in da uživate čim več različnih vrst sadja, zelenjave in zelenja, saj si boste na ta način zagotovili ustrezno količino hranil, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje in alkalizacijo vseh vitalnih organov.

V naši hiši so najbolj popularne naslednje kombinacije:

  • – korenček, jabolko, pomaranča, ingver
  • – jagoda, ananas, pomaranča, meta
  • – ananas, hruška, ingver ( temu dodajam še zelenje, neem, angelico)
  • – zelena, jabolko, kumara, koromač
  • – korenček, kumara, peteršilj, špinača, limona
  • – grejpfrut, hruška, limona, ingver, kajenski poper,..
  • – rdeča pesa, lubenica, meta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply