Recepti

Najboljša stvar po pizzi – Kvinojina Pizza

19/05/2011

Tale recept pa enostavno moram deliti z vami, o njem namreč govorim že kakšne dva tedna naokoli, ker sem tako navdušena nad njim:)  Tisti, ki ga je pogruntal bi moral prejeti Nobelovo nagrado:) Priznam, da se tudi v meni porodijo želje po pizzi, vendar se izogibam glutenskim živilom, tako da pizze niso bile na mojem jedilniku, vse do nedavnega….Pred časom sem namreč na spletu našla recept za testo za pizzo iz kvinoje. Kdor me pozna, ve, da obožujem kvinojo, na sto in en način, presno – kaljeno, kuhano, v solatah, kot rižoto, za pripravo sušijev, ampak  kvinojina PIZZA??? Res  nikoli nisem pomislila na  kvinojino pizzo. Ko sem našla recept, sem razmišljala da je to preveč dobro da bi bilo lahko res, obenem pa sem že namočila kvinojo da vidim kaj se bo zgodilo… Rečem lahko samo, da je recept  tako enostaven a vendar tako genijalen, saj ne vsebuje glutena in je zato zelo lahko prebavljiv, hkrati pa daje občutek sitosti zelo dolgo časa in je najboljši ponaredek pizze, če lahko temu sploh tako rečem, kar sem jih kdaj okusila:) Tisti, ki ne smejo jesti glutena bodo razumeli,  kaj imam v mislih!:)

Kvinojo se uporablja kot nadomestek številnih žitaric in kljub temu, da jo uvrščamo med žitarice, ni žitaricica, ampak drobno seme iz rastline imenovane Goosefoot ( sorodnica špinače in blitve). Majhna zrnca med kuhanjem nabreknejo in imajo rahlo hrustljavo teksturo, uporabljamo pa jo lahko v različnih receptih tako kot ostale žitarice. Kvinoja vsebuje ogromno beljakovin, ki veljajo za popolne beljakovine, saj vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin, potrebnih za izgradnjo tkiv, mišičevja, ipd.., Vsebuje tudi kalcij, železo, vitamin E,.. Je lahko prebavljiva, ne obleži v želodcu in  te ne naredi utrujenega po užitju. Mah, kaj čem opevati, gremo na recept:)

Recept za testo ( ta recept je za pečeno, vegansko pizzo):, ki sem ga predelala po svoje ( kvinoja ima specifičen vonj in sem dodala zraven nutritional yeast, za še večjo prehransko vrednost in tudi za bolj avtentični okus)

  • – 1 skodelica kvinoje ( predhodno namočena v vodi za 12 ur), moja skodelica ima volumen 2,4 dcl
  • – 1/4 skodelice olivnega olja
  • – 2 jušni žlici nutritional yeast ( prehranski, deaktiviran kvas v kosmičih)
  • – 1 jušna žlica mediteranskih začimb
  • – himalajska sol po okusu ( ne preveč, ker je nutritional yeast že slan)
  • – 1/2 skodelice vode
  • – ščepec česna v prahu

Priprava: vse sestavine zmešate v blenderju, do gladke konsistence, nato si pripravite teflonski pekač za pizzo ( jaz imam premer 30 cm), ga  dobro premažete z olivnim oljem in vlijete testo za pizzo. V steklenem pekaču se vam lahko testo sprime. Pečico morate  predhodno segreti na 230 stopinj. Položite pekač s testom v pečico in pustite 10 minut, nato vzamete pekač in previdno obrnite testo ter še enkrat pečete 10 minut, vmes si pripravite paradižnikovo omako, zelenjavo.

Jaz sem pripravila odlično paradižnikovo omako iz svežih pelatov, ki se mi zdi ključna, za doseganje avtentičnega okusa prave pizze- tako da sem na olivnem olju na hitro popražila na drobno nasekljan sveži česen in na koščke narezane sveže pelate, zraven sem dodala svežo baziliko. Ko so se pelati zmehčali  sem vse skupaj preložila v grobo sito in dobro premečkala, da sem čez sito dobila nekoliko gosto paradižnikovo omako, brez paradižnikove lupinice. Potem sem omako vlila nazaj v ponvo in dodala himalajsko sol, sveže mleti poper, ter malo limonce. To omako sem premazala po že pripravljenem testu iz kvinoje, ter na vrh dodala sveže paradižnike, špinačo, olive in artičoke.. In položila nazaj v pekač za 10 minut, da testo zunaj postane hrustljavo.

Sedma nebesa, ne hecam se:) Pizza je znotraj mehka kot recimo biskvit, zunaj pa hrusta:)

No pa dober tek, upam, da vam bo v užitek tako kot je meni, kadar želim pojesti nekaj po čimer hrepeni moj spomin in da bo dobro tudi za telo:)


You Might Also Like

16 komentarjev

  • Gourmet 20/05/2011 at 5:22

    Tole bom pa absolutno sprobala v kratkem. Pice že dolgo nisem jedla – ravno zaradi izogibanja glutenu. Hvala, da si delila z nami tale recept.

  • Bojana 24/05/2011 at 7:52

    Mmmm, si lahko predstavljam, kako tole diši 🙂

    Ali bi bilo v tem receptu možno celo kvinojo zamenjat s kvinojino moko?

    Lp!

  • Sara 25/05/2011 at 19:44

    Jutri jo bom nardila. Bi pa sla se po articoke. Na njih se ravno ne spoznam, samo ta velike sem
    videla. Tvoje so dokaj majhne. Kaksne si uporabila?
    Hvala
    Lp!

    • barbara 25/05/2011 at 19:54

      V trgovinah z zdravo hrano prodajajo artičoke v majhnih kozarcih marinirane v olivnem olju, zelo okusne, aromatične in mehke, niso pa ravno poceni, jaz jih nisem sama pripravljala, ampak sem uporabila te marinirane, ki jih res obožujem..Upam, da ti bo pizza všeč, v zakup si moraš vzeti, da je to brezglutensko testo in da je nekoliko drugačno od pšeničnega testa,.. lep pozdrav!

      • barbara 25/05/2011 at 20:00

        V Jablani ( pokrita tržnica BTC) prodajajo artičoke in nutritional yeast ( jedilni kvas v kosmičih). lpB

  • Sara 26/05/2011 at 16:10

    Živjo,

    evo pizza je spečena in zmazana.
    Imela sem težavo jo obrnit, ker se je prijela. Nisem pekla na teflonu, sem pa namazala z oljem.
    Mislim edin, da je za 30cm premera prišlo predebelo testo, vsaj po tvoji sliki sodeč, saj imaš mero – skodelica, skodelice pa se verjetno razlikujejo. Jaz sem potem perila s skodelico za čaj, cca 2dl plus. Verjetno je bilo mase malo več. Posledično je bila tudi bolj nasitna. Drugače pa dobra, kljub temu da sem jedla prvič kaj takega – super zdravega in nevsakdanjega. 🙂 Bom spekla še kdaj, že zarad tega, da popravim napake pri prvi peki 🙂

    Tukaj je slikca: http://saramisolovka.blogspot.com/2011/05/pizza-iz-kvinoje.html

    Hvala! Artičoke so pa dobre 😉

    LP Sara

  • barbara 26/05/2011 at 18:53

    Super, me veseli, da si objavila recept in da sta uživala:) Jaz uporabljam ameriške skodelice, ki imajo volumen 2,39 dcl in teflonski pekač s premerom 30 cm. V teflonskem pekaču se nič ne sprime in je res, da ko sem delala prvič v steklenem pekaču se je ravno tako sprijelo. V drugo je bilo perfektno, tako da ti priporočam, da izpiliš recept do konca:) Hvala za feedback in super slastno fotkico, lep pozdravček B

    • Sara 27/05/2011 at 7:17

      Sem razmišljala, če pišeš o ameriških skodelicah, ker si verjetno dobila tuj recept. Samo nisi nič napisala, kakšne skodelice so. Sem pa ravno ugotovila, da moja skodelca, ki sem jo uporabila ima pa 430ml volumna. Se vidi na mi dojemanje mer ne leži, vedno znova to ugotovim. Ni čudno, da je potem prišlo več 🙂 hehe
      Pekač za pico bi blo pa res treba kupit, do zdaj nisem rabila, ker sem pekla pico na peki papirju pa še navaden testo je bil.
      No naslednjič bo boljša 🙂
      Hvala, lp!

  • barbara 27/05/2011 at 9:26

    Ja, moja napaka, ameriške skodelice uporabljam že dolgo časa in potem mi je samoumevno, sem dodala še te ključne stvari k receptu v blogu:) lep vikend!

  • BARBARA 17/06/2011 at 10:45

    Odličen recept. Enostaven. Ravno zmazali smo jo, moj mož (velik ljubitelj prave domače pizze) in njegov prijatelj in jaz. Za malico po končanem delu. Nikoli ne bi rekla, da je testo iz kvinoje…

  • natka 06/09/2011 at 12:46

    odličen recept! ravno sem zmazala moj prvi poskus kvinojine pice.
    bilo je B O Ž A N S K O 🙂

    edini problemček… nisem na noben način uspela pice obrnit, ker se je masa prijela na dno pekača. uporabila sem sicer teflonski pekač za torte (ki zgleda nekako takole: http://www.najcena.si/product/35698/razno-pekac-teflon-premer-%C3%9826-cm samo da ima moj popolnoma ravno dno), tako da ne vem kje sem ga polomila. 🙁 zato sem pekla pico samo na eni strani. posledično je bila hrustljava le na eni strani. pa premazala sem ga z oljem in vse. 🙁

    kak nasvet? a na peki papirju se sprime?

    • barbara 06/09/2011 at 12:51

      Pozdravljena, meni je teflonski pekač in dobršnja mera olivnega olja pomagala da se testo ni sprijelo, predlagam da naslednjič poskusiš s peki papirjem in ga ravno tako premaži z olivnim oljem. Moja prijateljica dela na tak način in ji vedno uspe:) lep pozdrav!

  • natka 13/09/2011 at 13:56

    sem poskušala danes s peki papirjem (brez premaza z olivnim oljem) in je šlo! 🙂
    sem prav vesela! super recept, res! hvala! 🙂

  • barbara 04/11/2011 at 6:21

    pohvale receptu, edino segrevanje olivnega olja je problematično, kokosovo maslo je edino olje, ki pri segrevanju ne spremeni oblike.

  • Leave a Reply