Potovanje in hrana

California, 2.del

31/10/2011

Tudi v Kaliforniji je jesen, toplješa sicer kot pri nas, ampak  zares čudovita jesen. Po Las Vegasu je bila najina destinacija nacionalni park Yosemite, ki velja za enega najlepših nacionalnih parkov v ZDA. In seveda ni samo lep park, ampak ogromen, tako kot  je ogromno vse v ZDA, potrebuješ vsaj 3 dni, da si ogledaš vse kar ponuja,.. Je definitivno okolje v kateremu se lahko nagledaš čudovitih  klifov, slapov, visokih dreves, zgodovinskih ostankov indijskega prebivalstva, lušnimi skoraj udomačenimi veveričkami.  in jezer.  Pravi raj za pohodnike in plezalce. Tko kot tukaj pravijo; “pretty awsome” :)Nekaj landscape-ov spodaj..San Francisco. Po populaciji skoraj tako veliko kot New York, torej eno veliko, ne vem če se bom prav izrazila, zmešano mesto:) Mesto vsega, kot je bilo tudi za pričakovati. Mostovi in nočni razgledi nad mestom so navdihujoči, malo manj pa cestni klošarji in berači, znajo bit prav zoprni.. Promet kaotičen, ampak do sedaj sva že čist nadvladala navigacijo in ameriški promet. En dan sva se odločila narest turo s kolesi, hmmm, recimo da je zelo zanimivo kolesarit v strme dele (in teh ni malo!!!) San Fracisca, na eni točki sem se začela tako smejat ko sem se zavedla sojega početja in ko sem pogledala Simona ki se je prav tako boril s svojim kolesom navzgor, da sem zgubila moč in mi je kolo dejansko začelo odnašati nazaj:):) Zanimiva izkušnja.

Me pa seveda vedno razveseli dejstvo, da je v okolici moj najljubši cafe – Gratitude!!  Tukaj je bil pravzaprav “spočet” – mislim, da pred več kot desetimi leti in prostor je še danes zelo popularen! Vsak dan osebje, ki te streže, s tabo tudi deli tudi misel dneva, ki je bila tisti dan: komu si se zahvalil danes? Super praksa, da se vsaj za trenutek zaveš in zahvališ za stvari, ki jih že imaš v življenju in jih jemlješ kot samoumevne. Običajno ni potrebno da odgovoriš na to vprašanje, gre se samo za moment, in všeč mi je ta pristop, plus hrana seveda, ki je vedno zelo okusna in to je tak cafe v katerega bi lahko vsak dan hodila na kosilo. Na spodnjih fotkah nepopisljivo okusna sezonska bučna juha ( jaz osebno bi lahko živela na zelenjavnih  juhah in solatah – če mene vprašate so to jedi, ki jih najbolj nujno potrebujem v življenju in mi zares dajo energijo in dober občutek),potem sezonska solata z neverjetno lahkim cashew sirom, ki je imel okus po maslu, in če si v Cafe Gratitude moraš poskusiti njihovo torto. So absolutni pionirji v pripravi presnih tort in kljub temu da sem preizkusila kar lep ducat njihovih receptov lahko samo rečem da boljše presne torte, kot je čokoladno- lešnikova, ki je na fotografiji spodaj definitivno še nisem jedla! Potem sem spet drugi dan naročila koruzne zavitke ( corn tamales) s kimchi-jem (fermentirano zelje) in quacamole omako in za sladico sladoledni sendvič, brezveze da razlagam, ker je vse itak nad okusno:)

San Francisco me je razveselil z ogromnim Ferry Plaza Farmers Marketom ob obali, kjer ponujajo lokalne pridelke, večinoma organskega izvora. Na tržnicah resnično začutiš utrip mesta. Čisti zen je sedeti na klopci in opazovati vse te ljudi, ki prodajajo sveže sestavine in vso to množico ljudi, ki se združujejo in klepetajo o produktih in ostalih vsakdanjih stareh. Na tržnici se usedeš na klopco, popiješ svoj juice in solato, oziroma malico ki si jo kupil na tržnici, opazuješ most  Okland Bay in poslušaš glasbo na ulici. Pa moram priznati da to tudi v Ljubljani zelo rada počnem, obožujem našo tržnico, mislim da imamo zelo čudovito ljubljansko tržnico, eno najlepših pravzaprav:)

V San Franciscu sva zelo blizu svojega doma imelavegansko  restavracijo Herbivore, ki ima zelo pester izbor sveže pripravljenih smoothijev, juice-ov, solat, veganskih kuhanih jedi tako da sva se en dan odločila za kosilo.Bilo je zelo okusno, Simon je jedel lečin polpet z zelenjavo, jaz pa paradižnikove raviole, na meniju so imeli čokoladno nemško torto, za “njega” in glej ga čokoladni cupcak-e “zanjo” 🙂 Need I say more?


You Might Also Like

5 komentarjev

 • Sabina 31/10/2011 at 21:50

  Kol’k izčrpno, zanimivo in seveda okusno!
  Prav zdaj bi tisto lešnikovo čoko tortico:)
  Sončni pozdravček od tukaj:)

 • Eva 08/11/2011 at 7:33

  Joj kok je lepo, Amerika ima res čudovito naravo, pa ima redkokdo to asociacijo ob “ZDA”. Čudovita jesen tudi pri nas, ulico imate polno zlatega listja in Rožnik je ves zavit v jesenske barve, res je lepo. 🙂
  Zdej pa že vsi čakamo, da še kej o akademiji poveš, nooo.. Aja, s polnimi usti se ne govori, zato si tok tiho 🙂 Haha, sigurno maš skoz kej za probavat tam:)
  Lepo se mej še naprej!
  Eva

 • Eva 08/11/2011 at 9:36

  Aja, pozabila napisat – I see mighty chocolate bars!! 😀 Dej prnesi mi enega:))

 • arnela.o 08/11/2011 at 19:04

  superca, res fajn prispevek za vse nas, ki uživamo v takšni prehrani. od zdaj naprej sem tvoja redna bralka.

  p.s: zmešal se mi je ob receptu za testo pice iz qinoje:) jeej!

  lp

 • C&T 02/01/2012 at 10:42

  Čudovit post in čudovite fotke! Postala sem lačna 🙂

  Srečno v dvanajstki :)!

 • Leave a Reply